
Gastvrijheidssector bloeit verder, meer banen en flexibiliteit
9 okt. 2024
De Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector is weer van een update voorzien en bevat nu data van 2023. Deze monitor geeft inzicht in onder meer het aantal banen, baankenmerken, arbeidsmobiliteit en onderwijs in de sector. Ook biedt de monitor de mogelijkheid om alle data op provinciaal en regionaal niveau te analyseren. De monitor is tot stand gekomen vanuit de samenwerking van leden van Gastvrij Nederland.
In 2023 telde Nederland ongeveer 167.000 bedrijven in de gastvrijheidssector. Dit is bijna 8% van alle bedrijven in Nederland. Daarbij is de sector goed voor ruim 733.000 banen, een groei van 5% ten opzichte van 2022. Dit staat gelijk aan bijna 449.000 FTE's, dat een toename is van 3% ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei ligt hoger dan de ontwikkeling van de FTE’s in de totale arbeidsmarkt, (+1%).
Flexibiliteit en jongeren vormen het hart van de gastvrijheidssector
De gastvrijheidssector onderscheidt zich op verschillende onderdelen van de totale arbeidsmarkt. Zo werken er relatief veel jongeren in de sector. Van de werknemers is 41% tussen de 15-24 jaar, vergeleken met 17% in de totale arbeidsmarkt. Ook zijn er meer tijdelijke contracten (50%) dan in de totale arbeidsmarkt (28%). Daarnaast werken minder mensen fulltime, met 41% in de sector tegen 61% in de totale arbeidsmarkt. Verder komt werken buiten kantoortijden (avond, nacht en weekenddagen) regelmatig voor in de gastvrijheidssector, hoewel dit iets is afgenomen ten opzichte van 2022. Het inkomen in de sector ligt lager dan in de totale arbeidsmarkt. Dit is mogelijk te verklaren door het grote aantal parttimebanen en het relatief hoge percentage jongeren dat werkzaam is in de sector. De ontwikkeling van het bruto jaarinkomen steeg daarentegen iets harder in de gastvrijheidssector (+7%) dan in de totale arbeidsmarkt (+5%).
Uitdagingen in het onderwijs
De gastvrijheidssector staat momenteel voor een uitdaging in het onderwijs. Het aantal studenten dat een MBO- of HBO-opleiding in de gastvrijheidssector volgt, is met 60.000 ingeschreven studenten 7% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft berekend dat het totaal aantal MBO- of HBO- studenten met 3% is afgenomen in vergelijking met 2022.
Vooruitblik 2024
In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal banen en FTE’s in de gastvrijheidssector gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zowel het aantal banen als FTE’s is toegenomen met circa 2%. Daarnaast valt op dat het aandeel personeel dat van buitenaf in de gastvrijheidssector komt werken (instroom van 8%) in het eerste kwartaal van 2024 groter is dan het aandeel werkenden dat de sector verlaat (uitstroom van 7%). De instroom en uitstroom ligt gemiddeld iets lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Over de Arbeidsmarktmonitor
De arbeidsmarktmonitor is tot stand gekomen door een samenwerking van Gastvrij Nederland leden; VVEM, CLC-VECTA, Busvervoer Nederland (BVN), HISWA-RECRON, Club van Elf, KHN en NBTC, in samenwerking met SVH en Reiswerk. De Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2024 bevat cijfers van 2023 en enkele cijfers van 2024.
Wil je weten hoe de arbeidsmarkt er in jouw regio uitziet? Of wil je zelf analyseren voor een bepaalde deelbranche? Bekijk dan het nieuwe dashboard Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector.
Er is ook een samenvatting beschikbaar met de belangrijkste resultaten. Deze samenvatting en meer informatie vind je hier.